Mat & Dryck
 


::: OST
::: SIROP DE LIÈGE
::: SENAP
::: PATÉ
. . . . . . . . . .
::: ÖL

 


Sirop de Liège



I Pays de Herve finns också många fruktodlingar, från vars frukter man tillverkar den traditionella ”sirop de Liège”*: päron och äpplen kokas ihop i flera timmar varpå saften pressas ur och får rinna av. Denna saft kokas sedan under noggrann övervakning och ständig omrörning ihop i stora kopparkärl så att all vätska avdunstar. Resultatet blir en mörk, marmeladliknande och koncentrerad fruktmassa som är god på smörgås och pannkakor, till ost (framförallt Herve-ost!) och som smaksättning i matlagningen. Förr i tiden tillverkade varje bondgård sin egen Herve-ost och sirop de Liège, numera finns endast några tillverkare kvar, varav några få är små familjeföretag som arbetar hantverksmässigt enligt den gamla traditionen, med stor mängd frukt (800 g) per 100 g sirop de Liège och utan extra tillsatser som t.ex. dadlar eller socker.

Vår sirop de Liège tillverkas hos ett sådant litet, familjeägt företag där far (fjärde generation) och son (femte generation) sida vid sida fortsätter det arbete som familjen påbörjade för över 100 år sedan. Endast belgiska päron- och äppelsorter (80 respektive 20 %) från gammaldags högstammiga träd används, och varken socker, färgämnen eller konserveringsmedel tillsätts. Trots detta är den mycket hållbar, upp till 10 år om den förvaras kallt och torrt. Den finns i 2 varianter: ”doux” (mjuk) och ”sûr” (syrlig), beroende på vilka äppelsorter som använts.

Det finns olika förpackningar att beställa: glasburk på 250 g, den traditionella pappburken på 450 g och en större burk på 900 g. Mindre portionsförpackningar på 25 g kan vid förfrågan också tas hem, och det finns även förpackningar på 5 och 12 kilo.

* Obs! Detta är ingen sirap utan en marmeladliknande koncentrerad fruktmassa!

 
           
Copyright Belgodeli 2005 © Stockholm | An Delanghe Tel: +46 (0)733-93 08 32| info@belgodeli.se